Hoe verloopt een conflictbemiddeling?

mediator in purmerend

Wanneer er sprake is van een situatie die uit de hand dreigt te lopen, kun je hiervoor een mediator inschakelen. Denk bijvoorbeeld aan een scheiding of het regelen van kinderalimentatie, maar ook aan werkgerelateerde zaken. Wat een mediator doet, is om op een neutrale manier proberen het conflict op te lossen. Deze oplossing moet ondersteuning hebben van beide partijen. Wil je in contact komen met een mediator in Purmerend? Lees dan verder.

Werkzaamheden van een mediator

Deze mediator in Purmerend zorgt ervoor dat er op een neutrale manier een oplossing wordt gevonden voor het probleem. Een mediator is enkel en alleen de bemiddelaar. Hij of zij gaat niet inhoudelijk in op de argumenten en motieven van beide partijen. Tot de werkzaamheden van een mediator behoren onder andere de volgende zaken:

  • Gespreksstructuur aanbrengen;
  • Machtsverschillen egaliseren;
  • Alle partijen evenveel aan het woord laten;
  • Een onderhandelingsgesprek op gang brengen;
  • Voorstellen en reacties daarop faciliteren;
  • De bereikte oplossing(en) vastleggen in een vaststellingsovereenkomst.
mediator in purmerend

Voor- en nadelen

Het inschakelen van een mediator kent zowel voor- als nadelen. Enkele voordelen zijn dat de bemiddeling informeel, vertrouwelijk, snel en relatief goedkoop is. De partijen hebben een actieve rol en bedenken zelf de oplossingen. Op deze manier kun je dus je eigen ideeën opgooien en wordt er ook naar geluisterd. Een nadeel van mediatie is bijvoorbeeld dat het niet geschikt is om problemen in het juridische systeem op te lossen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *